FAQ
Algemeen
Jobdex is een bemiddelaar tussen werkzoekenden (freelancers) en grote opdrachtgevers in de evenementen, festival en catering branche. Bij ons heb jij de flexibiliteit om te bepalen waar en wanneer je wilt werken.
Beterschap en/of sterkte! Wat er ook gebeurt zorg dat je je netjes afmeldt bij het aanspreekpunt van locatie en bij Jobdex.
Indien je je niet netjes afmeldt wordt je verwijderd uit het platform en kan je niet meer terug erin. Wij delen geen boetes oid uit.
Ik heb gewerkt, en nu?
Nadat je gewerkt hebt, heb je 3 dagen de tijd om je uren te registreren in onze app. Ook eventuele gereisde kilometers, onkosten en foto´s van bonnetjes kan je hier uploaden. Als je niet op tijd je uren registreert, gaan wij standaard uit van de uren doorgegeven door jouw opdrachtgever.
Veel opdrachtgevers werken met uren-intekenlijsten. Jouw tijd van binnenkomst, pauze en jouw eindtijd worden hierop bijgehouden. Vaak onderteken jij deze uren met je (digitale) handtekening. Zorg ervoor dat je op locatie, direct na je dienst, je uren controleert en eventueel aanpast bij de opdrachtgever. Als achteraf blijkt dat de opdrachtgever een urenlijst heeft en jouw uren niet overeen komen, kan Jobdex weinig bemiddelen.
Toch nog ergens een foutje in de uren registratie? Een typo zit in een klein hoekje. Stuur ons een bericht op finance@jobdex.nl en wij zoeken het voor je uit.
TIP: voorkom dat je te weinig uren uitbetaald krijgt en maak een foto van de urenlijsten aan het einde van je dienst, zodat je altijd bewijs hebt van je gewerkte uren!
Dit verschilt per opdrachtgever. Controleer voordat je een dienst accepteert of in de omschrijving staat of je deze kosten mag declareren of niet. Staat er niks, dan kunnen wij door jou gemaakte reiskosten of bonnetjes helaas niet uitbetalen.
Reiskosten en andere kosten moet je binnen 3 dagen na je dienst, samen met je uren, uploaden in onze app. Vergeet ook niet om een screenshot of foto van je bonnetje als bijlage toe te voegen.
Heb je speciale toestemming van jouw opdrachtgever? Zorg er dan voor dat je een screenshot van deze toestemming ook deelt via de app.
Uitbetaald krijgen
Jazeker. Als freelancer heb jij de verplichting om ons een factuur met beschrijving van je dienst en betalingsgegevens door te sturen naar facturen@jobdex.nl.
Hieronder zijn onze facturatie gegevens:
Jobdex bv
Tav Zayen Josefszoon,
Haarlemmermeerstraat 160-1, 1058KK Amsterdam.
Kvk: 70210578
Een factuur heeft altijd een standaard opbouw en gegevens. Zorg dat er in ieder geval de volgende gegevens duidelijk opstaan:
- Een factuurnummer (mag je zelf verzinnen, maar moet oplopend zijn. Bijv. 2023-01)
- Een factuurdatum (vaak de datum van versturen)
- Jouw naam en adres+contact gegevens
- Jouw bankrekening (echt waar, soms wordt dit vergeten)
- Een totaal bedrag van de factuur: inclusief en exclusief btw
- Jouw BTW nummer, als je geen gebruik maakt van de KOR
- Jouw KVK nummer, als je bent aangemeld als zzp´er bij de KVK.
- Datum, naam, opdrachtgever, gewerkte uren en uurloon van gewerkte dienst
Wij raden zeer aan om een facturatie programma zoals moneybird te gebruiken. Een hele slordige factuur keuren wij af.
Gegeven de grote hoeveelheid facturen die wij wekelijks binnenkrijgen, ontvang je van ons geen persoonlijke ontvangstbevestiging. Het is ook niet nodig om een reminder te sturen. Mocht je niks van ons te horen krijgen, dan kan je er van uitgaan dat we jouw factuur verwerken en binnen de betalingstermijn voldoen.
In de Algemene Voorwaarden die wij hanteren, staat beschreven dat wij een betalingstermijn van 30 dagen (na ontvangst factuur) gebruiken. Deze 30 dagen hebben wij nodig, aangezien:
- Beide, freelancers en opdrachtgevers, tijd nodig hebben om uren te registreren en te accepteren.
- Opdrachtgevers een minimale betalingstermijn van 15 dagen hebben (en soms zelfs langer).
Facturen worden als er geen afwijkingen zijn op dinsdagen uitbetaald (onze vaste uitbetalingsdag). Als je geen email van ons hebt ontvangen op de door jou gestuurde facturen, kan je er vanuit gaan dat deze zijn goedgekeurd en binnen de betalingstermijn worden verwerkt.
Foutje gemaakt in je factuur en moet je een aanpassing maken? Juridisch gesproken hebben wij inderdaad opnieuw 30 dagen om je nieuwe factuur te beoordelen. Alleen dan moet jij wel erg lang op je geld wachten! Daarom proberen wij altijd de originele betalingstermijn aan te houden, zodat je alsnog optijd uitbetaald krijgt.
Om te kunnen factureren hoef je niet perse bij de KVK ingeschreven te staan. Via onderstaande link kan je gemakkelijk een btw-nummer aanvragen en dan kan je zelf aan de slag! Denk wel aan je administratieve verplichtingen die hierbij komen kijken.
https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/themaoverstijgend/programmas_en_formulieren/opgaaf_startende_onderneming_niet_ingeschreven_in_het_handelsregister
Werken bij Vermaat
Vermaat is een landelijk opererende catering en banquetting organisatie, met veel coole werkplekken zoals Artis, B.Amsterdam en Duinrell. Alle Vermaat opdrachten worden in onze app aangegeven als Vermaat - [locatie].
Als je een dienst bij een van de Vermaat locaties hebt gewerkt kan je alleen facturen via www. verloning.nl. Je kan ons vinden binnen verloning.nl door ons te zoeken op facturen@jobdex.nl
Sinds 26 oktober 2023 moet je zelf weer via verloning.nl je factuur sturen aan Jobdex. Je kan ons vinden door te zoeken op facturen@jobdex.nl.
Dit kan even duren en zal niet direct na je dienst zichtbaar zijn. Het proces werkt namelijk als volgt:
- Jij werkt een dienst (zeg op 1 mei)
- Jij hebt 3 dagen om je uren te registreren (tot 4 mei).
- Wij communiceren iedere week met opdrachtgever (Vermaat) de uren van de volledige voorgaande week (rond 14 mei).
- Wij krijgen vaak binnen een paar dagen bericht van opdrachtgever en passen waar nodig uren aan / nemen contact op met de freelancer.
- 1 week voor betaling (rond 21) mei, sturen wij alle goedgekeurde opdrachten door naar Verloning.nl (op dit moment komen ze ook in jouw overzicht te staan).
- Ondanks dat er een betalingstermijn van 30 dagen op de factuur staat, betalen wij deze facturen binnen 1 week uit (rond de 28ste).
Verloning.nl en belastingen
Aangezien wij voor jou de facturering en betalingen van grote opdrachtgevers verzorgen, moet je de facturen voor jou gewerkte diensten aan ons adresseren. Tijdens je aanmelding bij Verloning.nl moet je onze contactgegevens dan ook als opdrachtgever invullen Jobdex B.V. met email: facturen@jobdex.nl.
Let op! Zorg ervoor dat het emailadres van jouw Verloning.nl account hetzelfde is als in onze app. Wijziging doorgeven? Email naar: finance@jobdex.nl
Het is voor ons helaas niet mogelijk om individuele uitbetalingen van Verloning.nl te controleren. Dit is namelijk afhankelijk van specifieke afspraken tussen jou en Verloning.nl
In het algemeen werkt de uitbetaling via Verloning.nl als volgt:
- Jij verstuurt via Verloning.nl een factuur inclusief BTW (21%) naar Jobdex.
- Verloning.nl regelt voor jou dat deze BTW (21%) netjes wordt afgedragen aan de Belastingdienst.
- Over het resterende bedrag rekent Verloning.nl 5% kosten.
- Afhankelijk of je loonheffingskorting hebt aanstaan of niet, wordt er loonheffing afgedragen aan de belastingdienst (zie verdere uitleg bij: wat is loonheffing?).
- Daarnaast wordt de premie zorgverzekering afgedragen 5.43%. Iedereen die werkt in Nederland, moet deze belasting afdragen (zowel zzp´ers als mensen in loondienst). Als zzp´er krijg je deze afrekening bij je belastingaangiftes aan het einde van het jaar. Bij loondienst is dit elke maand (of per factuur via Verloning.nl).
Je kan loonheffingskorting aanvinken bij Verloning.nl. Als je deze aanvinkt, betaal je minder loonheffing, en krijg je meer nettoloon uitbetaald. Als je naast Verloning.nl ook nog voor andere opdrachtgevers werkt of zelf factureert als freelancer, kan het zijn dat je teveel korting aan het einde van het jaar hebt gekregen. Bij jouw belastingaangifte wordt dit dan weer verrekend.
Loonheffingen via Verloning.nl worden maandelijks berekend. Als je in een specifieke maand meer hebt gefactureerd dan het gemiddelde maandelijks vrijgestelde bedrag, dan houdt Verloning automatisch loonheffing in voor de Belastingdienst. Mocht je over het gehele jaar alsnog onder het totale vrijgestelde bedrag uitkomen, dan kan je de teveel ingehouden belasting weer terugvragen.